Fietsroute WOII

Naarmate de jaren verstrijken, vervagen de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Dat is op zich logisch, maar tegelijkertijd is WOII een periode die we nooit mogen vergeten. De laatste ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog zijn nu nog in leven. Over een aantal jaren zal de generatie die de oorlog bewust heeft meegemaakt, verdwenen zijn. En met hen hun herinneringen. Veel is al vastgelegd en gedocumenteerd. Stichting Forgiveness Museum wil die herinneringen en verhalen vertalen naar een toegankelijke manier voor jonge(re) generaties om daarvan kennis te nemen die past bij hun communicatiecultuur (online, audiovisueel).

Met het project fietsroute WOII in de Duits-Nederlandse grensregio rondom Venlo wil Stichting Forgiveness Museum de volgende doelen behalen:

  • Herinneringen en verhalen van oorlogsgetuigen vertalen naar een toegankelijke manier voor jonge(re) generaties om daarvan kennis te nemen op een wijze die past bij hun communicatiecultuur (online, audiovisueel);
  • Fietstocht langs locaties die een bijzondere rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog;
  • Historie (WOII) koppelen aan bewegen (fietsen);
  • Stimuleren van grensoverschrijdend toerisme.

We zetten een fietsroute uit langs een aantal locaties in Groot Venlo en aan de Duitse zijde van de grens die een (bijzonder) verhaal hebben als het gaat om de Tweede Wereldoorlog. Bij die locaties – dus daar waar het is gebeurd – komt een bordje met een QR-code te hangen. Als je de QR-code scant met je mobiele telefoon of iPad kun je naar een filmpje kijken dat het verhaal vertelt van die locatie. Omdat van de meeste locaties geen historisch beeldmateriaal beschikbaar is, willen we het bijzondere verhaal ‘naspelen’. Aan ieder filmpje worden ook zoveel mogelijk de ervaringen gekoppeld van mensen die als kind herinneringen hebben aan die locatie/gebeurtenis of erbij betrokken zijn geweest. Dat zijn nu mensen in de leeftijd van 90+. Ieder filmpje is te beluisteren in de Duitse en Nederlandse taal.

Op deze wijze ontstaat een fietsroute langs locaties die een bijzonder verhaal vertellen over de Tweede Wereldoorlog. De verwachte lengte van de fietsroute is 30-40 km. De mensen fietsen van bord naar bord. Er is geen vastgesteld begin- en eindpunt, omdat iedere locatie een verhaal op zich is. Online is de volledige route met alle borden te vinden en te downloaden, dus je weet onderweg altijd waar het volgende bordje is. De fietsroute zou ook gebruikt kunnen worden als educatie over de Tweede Wereldoorlog en is een activiteit die binnen een familie generaties met elkaar verbindt (opa/oma, kinderen, kleinkinderen) en leidt tot gespreksstof.